2010. április 30., péntek

Unka béka umtatta umtatta...

Ebben a tavaszban úgy felgyorsultak az események, annyi a látnivaló... olyan sok élőlény mutatja meg magát nekünk, hogy alig lehet győzni a bemutatást, pedig hárman tesszük-vesszük, szerkesztjük és mégis vannak témák, melyek napok óta a sorukra várnak.
Ma ismét egy kétéltű faj kerül a terítékre. Tudom sokan idegenkednek tőlük, de annyira hétköznapi és izgalmas fajról van szó, hogy érdemesnek találtuk kiemelni őt a névtelenségből, megmutatni alulról, felülről, csodás hangjukat, mely hihetetlen, hogy kitudja tölteni a teret és mennyire ismerősen cseng.
Ő a sárgahasú unka (Bombina variegata). Ő az a béka akivel minden kis pocsolyában, keréknyomban találkozhatunk.


Kis méretű faj, iszapszürke, szemölcsös hát jellemzi, hasoldala sima, élénk citrom vagy narancssárga színű és nagyobb szürke, szürkéskék vagy feketés foltok tarkázzák.

A sárgahasú unka szinte egész életét a vízben, vagy annak közvetlen közelében tölti. Ha megzavarjuk, az iszapba bújik, ahol láthatatlanná válik.


Ha a szárazon lepjük meg, hanyatt fordul, gerincét meggörbíti, mellső lábait tenyérrel fölfelé a fejéhez szorítja, míg a hátsókat a hátoldalára kulcsolja. Ezt nevezik unkareflex-nek.


Ez a póz lehetővé teszi, hogy a riasztó színű hasoldala teljes pompájában kitáruljon, figyelmeztetésképpen, csípős, mérgező hatású mirigyváladékára.
Mérgének és az unkareflexnek köszönhetően a kifejlett állatoknak kevés ellensége van, azonban a lárvákat előszeretettel fogyasztják a különféle vízirovarok és azok lárvái, gőték és más békák is. A mérget fertőzésekkel (baktérium, gomba) szembeni védelemre is használják.
Kézbevétel után ajánlott az alapos kézmosás, addig kerülni kell a nyálkahártyák érintését; a hazai fajok közül különösen igaz ez a foltos szalamandrára, az unkákra és a varangyokra.

Április elején jön elő a telelésből és a hónap végén, illetve májusban kezdődik a szaporodási ideje.

Ekkor hallatják a hímek jellegzetes hagjukat. A nőstények a hangokat követve találják meg a párzóhelyet.
A hímek hangja az alábbi Sos Tibor készítette videón hallgatható.



Romániában a sárgahasú unka védett!
Hogy miért szorul védelemre ez a faj erről többet olvashattok Hartel Tibor kétéltűeket kutató biológus cikkében.




2 megjegyzés:

3Gracia 2010. április 30. 21:15  

Sziasztok!
Hozzájuk pedig nekem nem volt idáig szerencsém. Hihetetlen hogy ilyen színes békák találhatók a kárpátmedencében. Két hét múlva a Csernára megyünk a kollégáimmal, többek közt természetet járni. Csupa szem leszek!
Péter

pinty,  2010. május 1. 17:03  

Nagyon ügyes ez a bejegyzésetek. Is. Annyit még hozzátennék, hogy létezik vörös hasú unka is, az melegebb vidéken él ezért elképzelhető, hogy egyeseknek akiknak nem adatik meg sárga hasú unkát simogatni, annak ott a vöröshasú :)

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP