2010. április 3., szombat

Városi fecskefészkek nyomában

A napokban tettünk egy rövid sétát sepsiszentgyörgyi fecskefészkek után kutatva. Még csak üres fészkeket találtunk, de már csak kevés idő kell, és remélhetőleg újra benépesülnek. Városaink tömbházaira a molnárfecske épít fészket.


Ezt sárból és növényi szálakból készíti, és egy szűk bejárattól eltekintve, teljesen zárt. Magányos vagy gyakran több fészkeből álló telepeket is megfigyelhetünk.
Hol is keressük ezeket a fészkeket? Íme néhány példa:



Néha a fészkeket emberi kéz leveri, mert nem tetszik a fecskékkel járó ürülék. A fészekleverés helyett létezik már más környezetbarátabb megoldás is: a fecskepelenka. Ez lényegében egy, vízszintesen a fészek alá helyezett 30x20 cm körüli fa, fém vagy műanyag lap, ami felfogja a fecskék ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad.

Újra a felhívással zárjuk rövid bejegyzésünket: ha valaki molnárfecskét vagy füsti fecskét lát, jelezze a blog bal oldalán található Fecskefigyelő üzenőfalon. Előre is köszönjük!

2 megjegyzés:

Köllő Zsolt-Ágoston 2010. április 3. 23:51  

Egyik évben megszámoltuk a városban a fecskefészkeket...aztán rájöttünk, hogy sok fecske fészkét a verebek lakják :( Tény, hogy a fecskék készítették. A fecskepelenka készítőknek külön köszönet és gratuláció, aki pedig lever egy fészket...arra nincsenek itt megjeleníthető szavaim. Grat nektek!

Ati,  2010. április 4. 16:11  

Érdekes cikk ... gratulálok. Lassan az állatokra is átruházódnak az emberekre jellemző kifejezések ... fecskepelenka ... van még más is? :)

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP