2011. április 22., péntek

Tavaszi hérics Föld napjára

Ma Föld Napját ünnepeljük. 1970 óta ünnepelik, célja felhívni a figyelmet különböző akciókkal a környezetvédelem fontosságára.
Ahány ház annyi szokás, de illendő az ünnepeltet virágcsokorral, ajándékkal köszönteni... Bevallom ez még halvány gondolatként sem fogalmazódott meg a tegnapi túránk során amikor, Kovászna megye tavaszi hérics lelőhelyét kerestük fel. Picit aggódva, hogy talán elkéstünk, és hűlt avagy hervadt helyét találjuk ennek a gyönyörű növénynek sikerült nem elvéteni az Erősd fele tartó letérőt, majd átgázolni, felkapaszkodni a helyre ahol rálelhetünk. És akkor ott vártak ők teljes pompájukban, nap fele fordulva, kitárulkozva... mi meg csak próbáltunk betelni a látvánnyal, a tájjal. Előttünk a Kárpátok havas csúcsai, az Olt hirtelen kanyarja és lábainknál a tavaszi hérics (Adonis vernalis). Utólag egyértelmű, hogy mi lettünk a megajándékozottak...

Kovászna megye egyetlen tavaszi hérics lelőhelye, Erősd falu határában levő Csókás-Veczer természetvédelmi területen van. A védett terület a Baróti-hegység legdélebbi nyúlványa, amelyet az Olt-kanyar határol.

A tavaszi hérics a boglárkafélék családjához tartozó faj. Száraz gyepeken, legelőkön, kaszálókon, síkságon, dombvidéken fordul elő. Élénksárga virágai a 8 cm átmérőt is elérhetik, 20 sziromlevele, sok porzója van. Április-májusban virágzik.


Tudományos nevét a görög-latin hitregékben szereplő Adoniszról, a férfiszépség istenéről kapta. A hérics ismeretlen eredetű; lehetséges, hogy összefüggésben van a herencs, herincs gomba névvel.

Föld napjára visszatérve, tekintsük ezt a bejegyzést egy felhívásnak, azok fele akik képesek felismerni az ilyen és ehhez hasonló növényekben rejlő értéket, hogy feladatunk védelmükért megtenni mindent, hogy gyermekeink, unokáink is részesülhessenek a csodában.
Ha ez kissé pátoszosra sikeredett...legyen a magyarázat rá a nagypénteki, Föld napi misztérium :).





6 megjegyzés:

Ari,  2011. április 23. 13:37  

Olyan szép ez a virág mint a Nap.

Csaba,  2011. április 23. 18:16  

Szép virág, szép fotók. Csak egy a hiba: a tavaszi hérics nem védett Romániában! De még a Volga-menti hérics (Adonis volgensis) vagy az erdélyi hérics (Adonis x hybrida) sem, pedig jóval ritkábbak! Egyik faj sem szerepel egyetlen romániai természetvédelmi jogszabály védett fajok jegyzékén (legyen az Berni vagy Bonni Egyezmény, Élőhely Irányelv, vagy az 2007/57 sz. Sürgösségi Kormányrendelet, amely árpilis 7 óta 2011/49 sz. Törvényként van elfogadva). Nem ajánlatos a netről ellenőrizetlen információkat lehalászni...

Gyurgyalagok 2011. április 24. 1:18  

Csaba: tényleg nem védett, bevallom ez volt az a növény aminek a védettségi státuszát még le sem ellenőriztem, mert egyértelműnek tűnt, hogy védett.Köszönöm, hogy figyelmeztetett, a hibát ki is javítottam.

Gyurgyalagok 2011. április 26. 14:48  

Csaba ha erre jársz megnéznéd-e, hogy ez a lista mit képvisel, és hogy értendők a leírtak? A linkre kattintva a lap alján van...
http://apmcv.anpm.ro/cadru_general-15500

Csaba,  2011. május 2. 12:46  

Ez a lista egy finom-vegyes, szerintem az sem volt tisztában az egésszel, aki ezt írta. De vegyük sorra őket:
- a felsorolt élőhelytípusok (habitate naturale), amelyekhez egy-egy Natura 2000 kód van rendelve, azok szerepelnek az EU Élőhelyvédelmi Irányelvének mellékletein, és természetesen a román törvénykezésben is. Az Élőhelyvédelmi (és a Madárvédelmi) Irányelvet jogharmonizáció során a romániai törvénykzés a 2007/57 sz. Sürgősségi Kormányrendelet vette át. Ez utóbbit pár hete a 2011/49 sz. Törvény helyettesíti (azaz módosította és hagyta jóvá, románul: Legea nr. 49/2011). Ahol ilyen élőhelytípusok vannak, ott Natura 2000 területeket lehetett létrehozni. A csillaggal jelölt élőhelytípusok pedig kiemelten védettek (románul: habitate prioritare). Gondolom az itt felsorolt védett élőhelytípusok előfordulnak Kovászna megyében (is).
- a védett növény- és állatfajok, amelyek az Élőhely Irányelv II Mellékletén vannak felsorolva, tulajdonképpen ugyanannak a jogszabálynak (Élőhely Irányelv illetve a már említett romániai jogszabályok) a további mellékletei. Azaz: ezek a növény- és állatfajok védettek az EU és Románia szintjén is. Az Élőhely Irányelv II mellékletén szereplő fajok az ún. Natura 2000 jelölőfajok (tehát ahol ezek a növény és állatfajok vannak, ott Natura 2000 területet lehetett létrehozni). A 2007/57 sz. Sürgősségi Kormányrendeletben ezek a fajok a 3 sz. Mellékleten szerepelnek (Anexa 3). Ismét, az itt felsorolt védett növény- és állatfajok gondolom előfordulnak Kovászna megyében (is).
- és most következzék a táblázat, amiben a tavaszi hérics is fel van sorolva. A táblázat fölött írja, hogy "Lista speciilor care prezinta interes pe plan judetean/national", utána zárójelben "Prezente in lista rosie a plantelor din Romania". Ebből a következő hibák/félreértések születhetnek:
1. egyrészt a "lista speciilor" így önmagában helytelen, mert itt csak növényfajok vannak felsorolva. Persze, utána zárójelben írja, hogy növényfajokról van szó.
2. a "prezinta interes" formula nem jelenti azt, hogy ezek védett fajok! Utána a zárójelben olvasható, hogy ezek a növényfajok szerepelnek Románia növényeinek vöröslitáján. A felsorol fajok többsége viszont nem védett, csak vöröslistás! És azért csak zöme, mert legalábbis a tátogó kökörcsin (Pulsatilla patens) az igenis védett, méghozzá az Élőhely Irányelv által is.
Ezért írtam, hogy ezt az oldalt egy laikus funckionárius állíthatta össze.
Ez a táblázat csak egy javaslat lehet, hogy mit érdemes esetleg védetté nyílvánítani, akár megyei szinten (ezt egy megyei tanácsi határozattal lehet elérni). Gondolom ha létezne ilyen Kovászna megyében, akkor me lenne adva a határozat száma is. Ez a lista ugyanakkor egy figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy melyek a romániai botanikusok által ritkának és így veszélyeztetettnek tekíntett, Kovászna megyében előforduló növényfajok.
- a lap alján található, "Alte specii importante..." nevű fejezet kész röhej. Az itt felsorolt lepkék többsége gyakori és nem veszélyezetett (mintha szándékosan választották volna ki a leggyakoribb fajokat), emiatt nincs miért kiemelni őket. Lehetett volna tényleg olyan lepkefajokat betenni ide, amelyek legalább vöröslitások. Kiváncsi vagyok, ki készítette nekik ezt a listát.
Amellett az itt felsorolt növényfajok egy része már a táblázatban is szerepelnek. Miért kellett kétszer leírni?
Bocs a hosszú okfejtésért, de szükségesnek találtam.

Gyurgyalagok 2011. május 2. 13:27  

Köszönjük Csaba a részletes okfejtést, azt nem tudom ki állította össze ezt a listát, de az most már mindképpen nyilvánvalóvá vált, hogy nagyon szövevényes a védettségi státuszok hálója, és ha a környezetvédelmi felügyelőség honlapján sem találni megbízhatót akkor valószínű, hogy minden szinten elég nagy a zavarodottság...

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP